yazilim-dillerinin-tarihcesi

Yazılım Dillerinin Tarihçesi

Yazılımcılara göre tarihsel akış içerisinde, 5 farklı dönem içerisinde gerçekleşen gelişmeler ile yazılım dillerinin günümüze evrildiği kabul edilmektedir. Bilgi teknolojisi anlamında ilk çıkan bilgisayar dillerinin makinelere daha yakın olduğu kabul edilirken, son yıllarda çıkarılan yazılım dillerinin ise insanlara daha yakın olduğu genel kabul görmektedir. Yine yazılımcılara göre, ilk programlama dili olarak “Analytical Engine Code Order” isimli programlama dilinin ilk yazılım dili olduğu ve 1837 yılında duyurulduğu kabul edilmektedir.

 

İlk Dönem Yazılım Dilleri

İlk bilgisayarların icadı ve kullanılmaya başlamasına tekabül etmektedir. Bilgisayarların icadı ve kullanılmaya başlaması ile birlikte bir yazılım diline ihtiyaç duyuldu ve bu zamanda kullanılan diller ilk yazılım dilleridir. Tamamen üretilen makinelerin çalışmasına odaklı bir yazılım türüydü ve herhangi bir ekstra yazılım veya parçaya ihtiyaç duyulmaksızın direkt makineye komut girişi şeklinde uygulanmaktaydı. Çok sağlam olması sebebiyle avantajı vardır, ancak aynı üretim bile olsa bir yazılım başka bir makinede çalışmamaktaydı. Ayrıca bu yazılım dilini öğrenmek ve uygulamak oldukça karmaşıktı. Günümüzde kullanılan programlama dilleri, bu eski komutların daha anlaşılır ve kolay yolla girilmesi ile elde edilen son halinin aynısıdır. 

İlk dönem olarak kabul edilen evrede kullanılan programlama dilleri;

ARM, Intel 80×86, IBM 360, MIPS R2000|R3000, MOS Tech 6502, Motorola 680x, Power Architecture – (POWER and PowerPC), StrongARM ve Sun SPARC, UltraSPARC

 

İkinci Dönem Yazılım Dilleri

İlk dönem dillerin oldukça karışık olması sebebiyle, daha anlaşılır programlama dillerinin üretilmesine ihtiyaç duyuldu. Bu sebeple de, ikinci dönem yazılım dilleri ortaya çıktı. Çevirici diller olarak da bilinmektedir. İlk dönem dillerden farkı, daha kısa ve anlaşılır komutların kullanılmasıdır. Bu dönemin en büyük dezavantajı ise, ilk dönemde olduğu gibi her makine için ayrı yazılması gerekmekteydi. 

İkinci dönem olarak kabul edilen evrede kullanılan programlama dilleri;

ASEM-51 [1], Basic AssembLer, COMPASS, Emu8086, FORTRAN Assembly Program, Flat Assembler; IA-32, IA-64, GNU Assembler, High Level Assembly, Microsoft Macro Assembler, Netwide Assembler, National’s Electronic Autocoder Technique ve Turbo Assembler, Borland

 

Üçüncü Dönem Yazılım Dilleri

Bu dönemde, bildiğimiz anlamda yazılım dilleri üretilerek geliştirilmiştir. Yine bu evrede gelişmesi ile, insanların en yakın anlamda anlayacağı evreye gelmiştir. Bu dönemde geliştirilen yazılımlar sayesinde, her makineye ayrı ayrı girilmek zorunda kalınan komutlar, başka makinelere de entegre edilmeye başlanmıştır.

Üçüncü dönem olarak kabul edilen evrede kullanılan programlama dilleri;

Fortran, ALGOL, COBOL, BASIC, C, C++, Delphi ve Java

 

Dördüncü Dönem Yazılım Dilleri 

Bu dönemde ciddi anlamda gelişmeler meydana gelmiştir. Bu dönem üretilen programlama dilleri çok daha kolay, daha az kodun yazıldığı, hazır şablonların ve sihirbazların kullanılmaya başlandığı alanlardı. Bu sebeple pek çok yaşam alanında kullanılmaya başlandı. 

Dördüncü dönem olarak kabul edilen evrede kullanılan programlama dilleri;

Informix-4GL, Progress 4GL, SQL, Oracle Forms /Reports, PostScript, RPG-II, Gauss, ABAP, Mathematica, PL/SQL, Progress 4GL, SPSS, Borland Delphi, MATLAB’s GUIDE, Windows Forms, Powerbuilder, Progress Dynamics ve ColdFusion

 

Beşinci  Dönem Yazılım Dilleri

Bu dönemde üretilen yazılımlar, önceki nesillere göre çok daha kolay ve anlaşılır olmuştur. Hatta öyle ki, öyle algoritmalar ve komutlar yazıldı ki, bilgisayarlar herhangi bir ekstra komuta ihtiyaç duymadan kendi çözümünü oluşturmaktadır. Özellikle yapay zeka alanında kullanılan programlama dilleri;

Prolog, OPS5 ve Mercury 

Yazılım ve teknolojilerinin hızla gelişmesi ve büyümesi ile birlikte, son dönemde robotik zeka, yapay zeka gibi kavramlar hayatımıza girdi. Teknolojinin bu denli hızlı büyüme göstermesi, yeni yazılımların ortaya çıkmasını sağladı. Uzay teknolojileri, yapay zeka, çözüm odaklı çalışan programlar üretilmiş, böylelikle makineler hayatımızın en değerli parçaları haline gelmişlerdir. Böylesine teknolojik gelişmelerin olduğu bir ortamda ise yazılım geleceğin mesleği haline gelmiştir.

 

Hakkında: admin

Yazılım Geliştiricisi. Öğrendiği bilgileri elinden geldiğince paylaşmaya çalışıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

hashtag-nedir-hashtag-nasil-kullanilir

Hashtag Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hashtag Nedir, Nasıl Kullanılır? Hashtag, 2007 yılında twitter ile hayatımıza girmiş yeni bir terimdir. Sosyal …

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ilgili haber
4 yıl önce

Artık son dönemde yazılım dillerini kolaylaştırmak için farklı alt yapılar çıkmakta onlara da değinirseniz süper olur. Ellerinize sağlık.