arduino-led-yakma

Arduino ile ”Led Yakma”

Merhaba arkadaşlar yeni bir programlama dili öğrendiğimizde ilk başta nasıl Hello Dünya yazıyorsak, Arduino için de başlangıç projesi led yakıp söndürmek olacaktır.Led bildiğimiz gibi bir diyotdur akım tek yönde akmaktadır bu nedenle led’in devreye bağlanma yönü önemlidir buna dikkat etmelisiniz.Led’in uçlarını anlayabileceğimiz yöntemler şöyle biirncisi ayak uzunlukları uzun olan anot(+) kısa olan katot(-) ucunu göstermektedir.Diğer ve daha güvenilir olan ikinci yöntemle LED’in anot ve katot uçlarını daha kolay anlayabiliriz. LED’in içine bakıldığında, arası açık bir köprü görülür. Bu köprünün kısa yolu + (anot), uzun yolu ise –  (katot) ucu göstermektedir.

LED’in bağlantısının nasıl yapılacağını öğrendik. Fakat LED’i devreye doğrudan bağlama pek önerilen bir yöntem değildir.  LED’in bağlı olduğu hatta akımı azaltmak için direnç bağlanmalıdır. Genellikle 220 veya 330 ohm değerinde direnç bağlanır. Bu değerlerden daha büyük bir direnç hatta bağlanırsa, LED’in parlaklığı azalır.

Bu uygulamayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • 1 x Arduino
  • 1 x LED (rengi farketmez)
  • 1 x 220 ohm direnç (220 ile 10k arasında bir direnç de olur)
  • 1 x Breadboard

Resimde görüldüğü gibi devrenizi kurunuz. Arduino’nun 7 numaralı pininden bir kablo yardımıyla çıkış alıp Breadboard üzerindeki dirence bağlayınız. Daha sonra direncin diğer ucunu LED’in + ucuna bağlayın. LED’in diğer ucunu ise Arduino’nun toprağına bağlayın. Aynı hat üzerindeki akım her yerde aynı olduğu için direncin LED’den önce veya sonra bağlanması önemli değildir.

Arduino kodunu yazmaya başlayalım. Amacımız 1 saniye boyunca yanan ve sonra 1 saniye boyunca sönük kalan LED yapmaktır. Bunun için setup fonksiyonu içerisinde LED’in bağlı olduğu Arduino’nun 7. pinini çıkış olarak ayarlayacağız. Daha sonra loop fonksiyonu içerisine 1 saniye aralıklı LED yakma ve söndürme kodunu yazacağız. Loop fonksiyonu sürekli döngü halinde olduğu için bir kere LED yakma ve söndürme kodunu yazmamız yeterli olacaktır. 1 saniyelik bekleme için delay fonksiyonu kullanılmıştır.

arduino led yakma
arduino led yakma

 

Böylece Arduino’da yapılabilecek en temel işlerinden biri olan LED yakıp söndürmeyi öğrendik.Bu proje de kullandığımız fonksiyonlar arduino da en çok kullanılan fonksiyonlarbu projeyi siz kendinize göre şekilledirebilir daha farklı yönlerde geliştirebilirsiniz.

 

DİĞER ARDUINO ÖRNEKLERİMİZ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.

Hakkında: Emre Çiçekyurt

Teknoloji ve bilime ilgili sizinle beraber öğrenmeye geleceği değiştirmeye çalışan elektronik ve haberleşme mühendisliği öğrencisi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

unity-kod-tamamlama-sorunu-visual-studio

Unity – Visual Studio Kod Tamamlama Sorunu [Çözüm]

Merhaba, Unity ile oyun geliştirirken Visual Studio üzerinden C# kullanıyoruz. Bildiğimiz üzere Unity’nin kendine has …

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments